
17 sty Blat do kuchni – jak wybrać najlepszy?
Jest kilka istotnych cech jakimi należy się kierować przy wyborze najodpowiedniejszego blatu, dostosowanego do potrzeb urządzanej kuchni. Obok oczywiście jego wyglądu, dopasowanego do stylu wnętrza, kuchenny blat powinien być funkcjonalny, trwały, odporny na temperaturę oraz wilgoć, której przecież w kuchni jest pod dostatkiem.
Odporność na zabrudzenia i uszkodzenia? Banał. Czyżby? Nie wszystkie materiały z jakich wykonane są blaty kuchenne dostępne na rynku będą miały podobny współczynnik ścieralności, odporności na zarysowania czy uszkodzenia mechaniczne. Niewystarczająco lub nieodpowiednio zabezpieczony blat drewniany będzie też miał niewspółmiernie większą podatność na wilgoć oraz wysokie temperatury! Ryzykujemy powstawaniem nieestetycznych plam a nawet miejscowym występowaniem pleśni. Musimy zatem w pierwszej kolejności wziąć po uwagę nasze potrzeby, wymiary, ale też właściwości materiału oraz związane z tym zasady pielęgnacji.
Biorąc pod uwagę brak konieczności impregnacji, nie dziwi fakt, że popularne i chętnie wybierane są blaty laminowane. Wykonane na bazie płyty wiórowej, pokryte odporną na uszkodzenia warstwą w procesie postformingu. Obok wielu pożądanych cech jak odporność na zabrudzenia, wysokie temperatury, łatwość pielęgnacji najistotniejszą wydaje się niska cena oraz bogate wzornictwo dostępne na rynku. Pamiętać należy jednak, że blaty laminowane nie są odporne na działanie wody. Swobodne podejście do regularnego osuszania zamakających miejsc, z czasem będzie skutkowało widocznymi uszkodzeniami oraz ostatecznie koniecznością wymiany.


Jeśli Twój wybór padł jednak na drewniany blat. Musisz mieć świadomość, że nie będzie odporny na temperatury. Bezwzględnie musisz zaopatrzyć się w podkładki pod gorące naczynia oraz kubki, w innym wypadku należy liczyć się z widocznymi śladami, jakie mogą na nim zostawić rozgrzane naczynia. Pamiętaj też, by niczego nie kroić bezpośrednio na drewnianym blacie. Łatwo ulegnie uszkodzeniu, a ślady powstałe np. po ostrym nożu z czasem mogą ciemnieć i pleśnieć. No ale sami powiedźcie, drewniany blat podkreślający charakter wnętrza, rekompensuje wszelkie niedogodności…
Dobre wieści są jednak takie, że nie tylko blat z naturalnego surowca jest synonimem pięknej kuchni. Bogata oferta materiałów oraz technologie dzisiejszej produkcji blatów kuchennych dają szeroki wachlarz możliwości ich dopasowania do założonego projektu kuchni. Wszystko zależy od efektów jakie chcemy osiągnąć. Jednak oprócz aspektów estetycznych, kolor i faktura również muszą być praktyczne. Przede wszystkim nie może się wycierać i blaknąć pod wpływem czynników atmosferycznych (np. promieni UV). Nie powinien również tracić połysku. Miejmy na uwadze też głębokość blatu. Jego nieodpowiednie dopasowanie do kuchennych szafek będzie wpływało nie tylko na wygląd całej kuchni, ale również na jej funkcjonalność. Standardem wśród producentów jest głębokość blatu wynosząca 60 cm. Dzięki temu blat kuchenny jest nieco szerszy od stojących szafek, a przez to łatwiejszy w czyszczeniu.